Huis Mio

Julie Mariën


Psychotherapeut met Creatieve Basis

Assertiviteitscoach

0478 66 47 34 

julie@huismio.be

“Make your own sunshine”

PRAKTISCH


Aanmelden bij Huis MIO kan bij voorkeur via het aanmeldingsformulier. Nieuwe aanmeldingen worden steeds in ons team besproken. Op basis van de hulpvraag en het aanbod en beschikbaarheid van de hulpverlener(s) wordt een gepast behandeltraject voorgesteld en kan een eerste kennismakingsgesprek worden ingepland.

Afspraken bij Julie in Huis MIO mogelijk op:

 • maandag tussen 8u30 en 14u30
 • dinsdag tussen 15u en 21u
 • donderdag tussen 8u30 en 14u30
 • vrijdag tussen 8u30 en 14u30


Doelgroep: jongeren, volwassenen en ouderen
Aanbod: Individuele therapie

Meer informatie over tarieven vind je hier.
Erkend bij mutualiteiten voor gedeeltelijke terugbetaling. Meer informatie vind je hier.

Groepslessen Assertiviteit: zie agenda voor aankomende data.

OVER MEZELF


Mijn carrière startte in het sociaal-culturele werkveld waar ik me inzette voor kansarmen en jongeren op de dool. Hen opnieuw een stem geven en deze laten horen, was mijn drijfveer. Binnen het sociaal-artistieke luik maakte ik samen met de doelgroep theater over hun problematiek. Ik stond versteld van de enorme kracht dat theater hen kon bieden. Het gaf hen krachtige woorden en beelden, maar ook een manier om de confrontatie aan te gaan met hun problemen. Drempels werden overwonnen, faalangst werd verslagen en het zelfvertrouwen groeide. Hier wou ik iets mee doen, dat stond vast!
Zo kwam ik terecht bij de opleiding Dramatherapie aan de Arteveldehogeschool te Gent. Het klopte helemaal voor mij: mensen helpen via het spel en de fantasie. Niet praten maar doen. Zo begon mijn carrière als dramatherapeut. Eerst bij de depressie-unit in PC Dr. Guislain te Gent en later in PZ te Duffel, waar ik zes jaar werkte met alcohol- en medicatieverslaafden.
Al mijn vorige jobs, zowel binnen de sociaal-culturele sector als binnen dramatherapie, maken dat ik nu met een pak ervaring, enthousiasme en inspiratie thuis kan komen in Huis MIO. Graag wil ik jou helpen om ook thuis te komen, bij jezelf. Om los te komen van je drempels en twijfels, van je faalangst en negatieve gedachten. Samen werken we actief en op jouw tempo naar meer zelfvertrouwen en assertiviteit.

PSYCHOTHERAPIE MET CREATIEVE WERKWIJZE


De bron van mijn creatieve geest is te vinden in het theater. De therapievorm waar mijn handelen op stoelt, heet dramatherapie. 
Dramatherapie is een vorm van creatieve therapie waarin expressieve middelen worden gebruikt; improviserend spel, gedichten, verhalen, theaterteksten. Er wordt een veilige ruimte gecreëerd waar mensen hun realiteit kunnen laten zien, hun eigen subjectief beleefde realiteit. Mensen kunnen interacties trainen binnen spelsituaties, ze kunnen kijken naar hun eigen kwesties, ze kunnen opluchting vinden in het naar buiten brengen van hun eigen situatie, ze kunnen verhalen creëren waar ze zichzelf in herkennen. Dit gebeurt telkens in een veilige ‘alsof’- situatie. 
Wat als ik tegen mijn baas zeg dat ik denk dat zijn mening fout is?
Wat als ik afscheid had genomen van mijn vader voor hij was gestorven?
Wat als ik terug een kind zou zijn?

Soms kunnen mensen zich zo vastgelopen voelen: ‘Is dit het?’, ‘Wat moet ik doen?’, ‘Wie ben ik?’… Via het spel en vanuit de ervaring wil ik samen met jou op zoek gaan naar oplossingen, naar handvaten die je helpen over je drempels te geraken. In dramatherapie is er veel ruimte om te zoeken naar een methodiek die echt bij de cliënt past: sommige mensen hebben moeite met verhalen vertellen, anderen zijn daar dan weer heel goed in, maar voelen er niets bij. Bij dramatherapie wordt er minder beroep gedaan op het cognitieve of rationele en meer op het emotionele. Het is een actieve en ervaringsgerichte benadering welke de mogelijkheid biedt aan de cliënt om:

 • zijn of haar verhaal te vertellen 
 • persoonlijke doelstellingen te ontwikkelen
 • gevoelens op een gepaste manier te (leren) uiten 
 • minder faalangst te ervaren 
 • assertiever in het leven te staan

OPLEIDINGEN EN SPECIALISATIES


 • Creatieve therapie, medium drama – Arteveldehogeschool Gent
 • Werken met het kernkwadrant – Educatieve Academie Berchem